Stoere stapjes terug

Marieke Elsinga stopt tijdelijk met de ochtendshow van Qmusic en Liliane Ploumen stapt op als partijleider van de PvdA. Beide vrouwen doen daarmee een stoer (loopbaan) stapje terug om met plezier te kunnen (blijven) werken. Ieder om hun eigen redenen.

Verstoorde energiebalans

Marieke Elsinga, radio- en televisiepresentatrice, is de komende tijd niet meer te horen op Qmusic waar zij samen met collega Mattie Valk een eigen radioprogramma maakt.
De combinatie van een pittig jaar, haar werk voor Qmusic en televisieklussen breekt haar nu op. Daar waar haar werkzaamheden haar eerder energie bracht, kóst het haar nu energie.  Ze heeft laten weten een pauze te nemen omdat ze voorzichtig wil zijn met zichzelf.

Niet op de juiste plek

Maar wat als je realiseert dat je huidige functie niet bij je past? Dit overkwam Liliane Ploumen, voormalig fractievoorzitter van de PvdA. Na de gemeenteraadsverkiezingen heeft ze voor zichzelf de balans opgemaakt en is ze tot de conclusie gekomen dat het leiderschap van de partij niet bij haar past en dat zij daarmee niet de ideale leider van de partij is.
In haar verklaring zegt Ploumen dat een partijleider ‘opinie-vormend’ moet zijn, ‘onderscheidend in stijl en stellingnames’, ‘bedreven in het debat in de plenaire zaal’ en de partij moet voorgaan ‘in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel’.

Op die vlakken schiet ze naar eigen zeggen tekort. ‘Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug’.

Dapper besluit

Waarschijnlijk zijn beide dames niet over één nacht ijs gegaan bij zo’n lastige beslissing. Het is nog niet eenvoudig om de balans op te maken en vervolgens te kiezen wat goed voor jou zelf is. Het vraagt in de eerste plaats zelfreflecterend vermogen en vervolgens ook dat je jezelf kwetsbaar opstelt. En dat vraagt doorgaans nogal wat moed.

Voorbeeldrol

Deze stoere stapjes terug kunnen ook een voorbeeld zijn voor anderen. Dat mensen gaan denken ‘zit ik nog wel op de juiste plek, doe ik nog wel de goede dingen?’ ‘Misschien moet ik daar ook eens bij stil staan’. Door eerlijk te zijn naar jezelf kun je stappen zetten om te voorkomen dat je vroegtijdig vastloopt en (weer) met plezier naar je werk gaat. En laat het nou net mijn missie zijn om je daarbij te begeleiden…

Naar de inhoud springen