Hoe voorkom je vakantieblues?

Vrijwel ieder jaar aan het einde van de zomervakantie word ik benaderd door de media; of ik adviezen heb om het vakantiegevoel vast te houden, om weer op te starten na de vakantie, hoe de vakantieblues te voorkomen? Hierbij mijn tips.

Symptomen
Wanneer je na de vakantie moeite hebt met opstaan, je concentratie nog niet zo scherp is en je wat sneller geïrriteerd bent, heb je waarschijnlijk last van vakantieblues. Herkenbaar? Je bent niet de enige, onderzoek wijst uit dat 1 op de 3 Nederlanders hier last van heeft.

Ritme
De tegenzin om weer aan je werkende leven te beginnen heeft voornamelijk te maken met de overgang naar een ander ritme. Uitslapen, strand en exotische cocktails maken plaats voor vroeg opstaan, kantoor en automatenkoffie. Wij mensen hebben moeite met de overgang van het ene tempo naar het andere.

Zorg er dus voor dat er tussen thuiskomst en de eerste werkdag een paar overgangsdagen zitten zodat je kunt acclimatiseren. Zondag terugkomen van vakantie en maandagochtend vroeg weer aan het werk, is dus vragen om problemen.

Rustig opstarten
Ook is het aan te raden om de eerste werkdag geen afspraken in je agenda te hebben gepland. Zet je out of office reply nog niet uit, laat klanten nog maar even denken dat je op vakantie bent. Dat stelt jou in staat om je inbox weg te werken zodat je met een schone lei aan je werkweek kunt beginnen.

Vaker kortere vakanties
Een laatste, maar wel belangrijk advies is om je vakantie te verdelen in verschillende kortere periodes in plaats van één lange vakantie. Niet alleen lijkt een kortere vakantie vaak langer te duren, ook zijn veranderingen in gewoonten niet zo radicaal en permanent waardoor het eenvoudiger is om weer aan het werk gaan.

Concentreer je relaxmomenten dus niet allemaal in één enkele vakantie maar verspreid ze over het jaar.

Niet te serieus
Neem de vakantieblues ook weer niet al te serieus. Wanneer je weer rustig opstart vult je agenda zich vanzelf en heb je na een week geen last meer van de symptomen. Houden de klachten langer aan, dan kan er meer aan de hand zijn. Vaak waren deze klachten er dan al, en dan lost een vakantie de problemen niet op. Mogelijk heeft dat te maken met je werk. In dat geval ben je bij ‘Fluitend naar je werk’ aan het goede adres om te kijken waar dat mee te maken heeft en wat je nodig hebt om (weer) met plezier naar je werk te gaan.

Naar de inhoud springen