Fluitend naar je werk

Actueel...

Liever meer verlof dan een auto van de zaak

Liever meer verlof dan een auto van de zaak
Geplaatst op: 15 februari 2018

Niet het salaris, maar een goede balans tussen werk en privé is voor veel werknemers het belangrijkst bij de keuze van een baan.

Lees verder...
5 voorspellingen voor 2018 over werk

5 voorspellingen voor 2018 over werk
Geplaatst op: 15 februari 2018

Outsourcing aan robots, positieve leiders en feedforward-gesprekken: dat staat ons in 2018 te wachten. En bovendien dat work-life balance niet meer van deze tijd is.

Lees verder...
8 tips om je grenzen aan te geven en te behouden

8 tips om je grenzen aan te geven en te behouden
Geplaatst op: 15 februari 2018

Grenzen zijn essentieel voor een goede relatie en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt nou jouw grens? Hoe voel je aan wat jouw grenzen zijn en hoe geef je dan je grenzen aan?

Lees verder...
5 tips bij een burn-out

5 tips bij een burn-out
Geplaatst op: 14 december 2017

Het begint langzaam door te dringen dat het voorkomen van psychische ellende veel aantrekkelijker is dan het moeten laten behandelen ervan. Sommige mensen doen alles goed, en krijgen toch een burn-out. Toch is het nemen van je eigen aandeel ook psychologisch....

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Recept om in de puree te raken

Schrijf een recept waarin je mij precies vertelt wat ik moet doen en nalaten om in zo’n zelfde chaos te raken als die waarin jij verzeild bent.

 

Aanwijzingen bij het maken van je recept:

 

1. De titel

De titel van je recept moet uitdrukken hoe je bent als je met je sores zit: ‘van slag’, ‘eenzaam en wanhopig’, ‘onbegrepen’, ‘vernederd’, ‘machteloos’, ‘bang’, etc.

De titel van het recept is het vervelende product dat je zelf maakt.

Bijvoorbeeld: ‘ik merk dat ik na twee dagen werken alweer hoofdpijn krijg, hoewel ik net terug ben van vakantie’. De titel wordt dan: ‘Recept om hoofdpijn te maken tijdens werkuren’.

 

Verder mag de titel van het recept niet gericht zijn op verandering en verbetering. ‘Recept om beter met mijn collega overweg te kunnen’ en dergelijke zogenaamde positieve recepten zijn hier niet toegestaan.

 

2. De tweede persoon

Je schrijft het recept voor ‘iemand anders’. Voor een vriend, een collega. Of eventueel voor je coach, om hem precies te vertellen wat hij moet doen om in dezelfde narigheden te verzeilen als die waar jij je nu in bevindt…..Het recept wordt dus in de tweede persoon geschreven.

 

3. De gebiedende, voorschrijvende en raadgevende wijs

Het recept moet geschreven worden als raadgeving aan die ander. Opschrijven dus wat hij of zij moet doen om in dezelfde puree te raken. Dus niet verhalenderwijs in de trant van: ‘Als iets niet zo goed gaat in je werk geef je jezelf de schuld’

(= tegenwoordige tijd), maar ‘Als iets niet zo goed gaat in je werk moet je jezelf daar de schuld van geven’ (= gebiedende wijs).

 

4. Voorlezen en overhoren

Na het schrijven van het recept ga je ermee naar een goede vriend of vriendin die je wil helpen om het recept rond te krijgen.

 

Vervolgens:

 

  • Vraag je hem of haar om de tekst technisch te controleren op de volgende punten:
    • of alles wel aan iemand anders gericht is.
    • of alles wel in de raadgevende of gebiedende vorm staat.
    • of er geen verontschuldigingen of verwijten of allerlei psychologische verklaringen in staan.

 

  • Lees je de tekst (na eventuele verbeteringen) voor aan deze vriend(in). Je legt hem of haar op deze manier uit wat hij of zij moet doen. Na iedere alinea of zin stop je even en kijk je of hij of zij de raad goed heeft begrepen.

 

  • Tot slot overhoor je hem of haar of zij met jouw deskundig recept 100% aan de slag zou kunnen.

 

Voorbeeldrecept

Recept om ziek naar je werk te gaan en er ook ziek vandaan te komen.

 

Als iets niet zo goed gaat in je werk moet je jezelf daar de schuld van geven. Neem vooral veel werk mee naar huis. Als je thuis komt moet je wel eerst boodschappen gaan doen, en snel en goed je huis schoonmaken. ‘Zo hoort het voor een goede huisvrouw’, zeg je tegen jezelf.

Daarna moet je natuurlijk gaan koken. ‘Want’, maak je jezelf wijs, ‘er is niemand anders die dat ooit van jou zou kunnen overnemen’. ‘Deze taak ligt nu eenmaal bij jou als vrouw zeg je daarbij.

 

Na de afwas moet je gelijk beginnen met je werk voor school. Neem in de vakantie en in het weekend veel werk mee naar huis, en zeg tegen jezelf: ‘anders word ik nooit een goede leerkracht waarop gerekend kan worden.’ Je moet jezelf inprenten dat je geen werk op school mag laten liggen en dat je anders achter zou komen.

 

Als je ’s morgens opstaat, moet je meteen beginnen te denken aan alles wat je die dag moet doen. En zeg dan voortdurend tegen jezelf: ‘God wat veel. Ik mag wel opschieten’. Neem nauwelijks de tijd om je te wassen en je aan te kleden. Eet snel en terwijl je eet moet je alleen maar denken aan al het werk dat je vandaag moet verzetten. Op die manier maak je jezelf misselijk tot je er ook echt van gaat kotsen. Intussen moet je kwaad tegen jezelf zeggen dat zoiets jou nou altijd overkomt op het meest ongeschikte ogenblik, wanneer je vol zit met werk dat afmoet. Dan moet je jezelf bezighouden met de bange gedachte dat je misschien ziek op je werk zal komen. Geef jezelf op je kop. Noem jezelf waardeloos tot je je ook zo voelt. Overlaad jezelf met kritiek die je omlaag haalt, bijvoorbeeld dat je niet geschikt bent voor zo’n veeleisende baan.

 

Als je dan op je werk bent en het is er vervelend, houd je dan in. Niet kwaad worden! Ook nergens uitbundig over doen! Je inhouden! ‘want’, zeg je tegen jezelf, ‘anders vinden ze me niet leuk’. Blijf doorrennen tot je er hoofdpijn van krijgt en misselijk wordt. Scheld tegen jezelf: ‘waardeloze trut’. Succes verzekerd. Je komt ziek thuis.

 

‘Niemand is deskundig in wat hij zou moeten zijn of zou moeten doen. Wél in wat hij is en doet.’

Bruno-Paul de Roeck

 

 

Deze opdracht is ontleend uit Bruno-Paul de Roeck, Recepten om in de puree te raken, De toorts, Haarlem 1981.

Copyright © Fluitend naar je werk 2018 Webdesign & CMS : DO IT-online