Fluitend naar je werk

Actueel...

Werkstress blijft taai en veelkoppig monster

Werkstress blijft taai en veelkoppig monster
Geplaatst op: 15 augustus 2018

Tussen 2014 en 2016 steeg het percentage werkgevers met actief beleid tegen werkstress van 69 naar 77 procent. Dat heeft staatssecretaris Van Ark van SZW de Tweede Kamer per brief laten weten

Lees verder...
Hoe voorkom je vakantieblues?

Hoe voorkom je vakantieblues?
Geplaatst op: 15 augustus 2018

Vrijwel ieder jaar aan het einde van de zomervakantie word ik benaderd door de media; of ik adviezen heb om het vakantiegevoel vast te houden, om weer op te starten na de vakantie, hoe de vakantieblues te voorkomen? Hierbij mijn tips.

Lees verder...
Vrijwilligerswerk kan een slimme carrièremove zijn

Vrijwilligerswerk kan een slimme carrièremove zijn
Geplaatst op: 23 juli 2018

Zit je tijdelijk zonder werk, wil je na een burn-out langzaam weer wennen aan de werkvloer of je cv uitbreiden? Vrijwilligerswerk is niet alleen bomen snoeien en koffiedrinken

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

Hoe voorkom je vakantieblues?

Vrijwel ieder jaar aan het einde van de zomervakantie word ik benaderd door de media; of ik adviezen heb om het vakantiegevoel vast te houden, om weer op te starten na de vakantie, hoe de vakantieblues te voorkomen?

Hierbij mijn tips.

 

Symptomen

Wanneer je na de vakantie moeite hebt met opstaan, je concentratie nog niet zo scherp is en je wat sneller geïrriteerd bent, heb je waarschijnlijk last van vakantieblues. Herkenbaar? Je bent niet de enige, onderzoek wijst uit dat 1 op de 3 Nederlanders hier last van heeft.

 

Ritme

De tegenzin om weer aan je werkende leven te beginnen heeft voornamelijk te maken met de overgang naar een ander ritme. Uitslapen, strand en exotische cocktails maken plaats voor vroeg opstaan, kantoor en automatenkoffie. Wij mensen hebben moeite met de overgang van het ene tempo naar het andere.

Zorg er dus voor dat er tussen thuiskomst en de eerste werkdag een paar overgangsdagen zitten zodat je kunt acclimatiseren. Zondag terugkomen van vakantie en maandagochtend vroeg weer aan het werk, is dus vragen om problemen.

 

Rustig opstarten

Ook is het aan te raden om de eerste werkdag geen afspraken in je agenda te hebben gepland. Zet je out of office reply nog niet uit, laat klanten nog maar even denken dat je op vakantie bent. Dat stelt jou in staat om je inbox weg te werken zodat je met een schone lei aan je werkweek kunt beginnen.

 

Vaker kortere vakanties

Een laatste, maar wel belangrijk advies is om je vakantie te verdelen in verschillende kortere periodes in plaats van één lange vakantie. Niet alleen lijkt een kortere vakantie vaak langer te duren, ook zijn veranderingen in gewoonten niet zo radicaal en permanent waardoor het eenvoudiger is om weer aan het werk gaan.

Concentreer je relaxmomenten dus niet allemaal in één enkele vakantie maar verspreid ze over het jaar.

 

Niet te serieus

Neem de vakantieblues ook weer niet al te serieus. Wanneer je weer rustig opstart vult je agenda zich vanzelf en heb je na een week geen last meer van de symptomen. Houden de klachten langer aan, dan kan er meer aan de hand zijn. Vaak waren deze klachten er dan al en dan lost een vakantie de problemen niet op. Mogelijk heeft dat te maken met je werk. In dat geval ben je bij ‘Fluitend naar je werk’ aan het goede adres om te kijken waar dat mee te maken heeft en wat je nodig hebt om (weer) met plezier naar je werk te gaan.

 

Werkstress blijft taai en veelkoppig monster

Tussen 2014 en 2016 steeg het percentage werkgevers met actief beleid tegen werkstress van 69 naar 77 procent. Dat heeft staatssecretaris Van Ark van SZW de Tweede Kamer per brief laten weten. Toch wil dik 45 procent van de werknemers nog meer maatregelen.

 

“Er is geen algemeen werkend medicijn tegen werkstress”, schrijft Van Ark. “Het gaat om maatwerk, passend bij de organisatie.”De brief van Van Ark gaat specifiek in op de stand van zaken rond psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daaronder vallen werkstress, pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie.

 

Veilige omgeving

“Een belangrijke voorwaarde om te kunnen komen tot effectieve afspraken is het creëren van een veilige cultuur, waarbij geen taboe rust op psychosociale arbeidsbelasting. Een veilige omgeving vormt voor betrokkenen de basis voor het voeren van een open gesprek over het welbevinden van de medewerker in relatie tot het bedrijf, de manier waarop het werk georganiseerd is, de ambities en de werk-privé balans.” Volgens de staatssecretaris verschilt het per organisatie hoe zo’n gesprek vormt krijgt.

 

Burn-out bij jongeren

TNO en CBS houden jaarlijks, samen met het ministerie van SZW, de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Zo’n 42.000 werknemers doen mee aan het onderzoek. Uit de NEA van 2017 blijkt dat 15,9 procent van de werknemers kampt met burn-outklachten. Dat is meer dan in afgelopen jaren. Zulke klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (respectievelijk 17,1% en 14,9%). Maar de grootste risicogroep zijn jongeren van 25-34 jaar. Burn-outklachten komen vooral voor in het onderwijs (22,1%), de zorg (17,9%) en de ICT (17%). Daarbij zijn belangrijke oorzaken: weinig zeggenschap over het werk, hoge werkdruk, gebrek aan steun door collega’s of leidinggevenden en ongewenst gedrag op het werk.

 

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie kan leiden tot stress, ziekte en uitval. Van al die vormen heeft vooral ongewenst gedrag door collega’s vaak grote impact op het slachtoffer, stelt Van Ark. Van alle ondervraagde werknemers had 16,3 procent hier in 2017 mee te maken. Bij 8,2 procent van de werknemers ging het om pesten, bij 2,1 procent om seksuele intimidatie. Pesten komt voor in alle sectoren en onder alle opleidingsniveaus.

 

Klant heeft niet altijd gelijk

Ongewenst gedrag door derden – denk: agressie of (seksuele) intimidatie door klanten, cliënten of gasten – kwam in 2017 voor bij 23,7 procent van de werknemers. Het meest gebeurt dit in de gezondheidszorg en de horeca. Vrouwen hebben hier meer mee te maken dan mannen. Ook doordat zij vaker in deze sectoren werken.

 

Weinig PSA, veel agressie

Nederlandse werknemers scoren “relatief gunstig” op PSA vergeleken met de EU. Uitzondering is de hoge score op agressie en geweld door derden. De staatssecretaris geeft aan dat die vermoedelijk komt door het grote aantal dienstverlenende functies in Nederland.

 

Bron: Arbo-online

Vrijwilligerswerk kan een slimme carrièremove zijn

Na je werk vrijwillig soep koken voor daklozen, op zaterdag schoffelen in de buurttuin of taalles geven aan asielzoekers. Niet alleen hark je karmapunten binnen, het kan je zomaar helpen aan een nieuwe baan, een nuttig netwerk, die gedroomde carrièreswitch én je gelijk klaarstomen voor een toekomst met minder banen.

Zit je tijdelijk zonder werk, wil je na een burn-out langzaam weer wennen aan de werkvloer of je cv uitbreiden? Vrijwilligerswerk is niet alleen bomen snoeien en koffiedrinken, vertelt Anne Fleur van Winkelhoff van vrijwilligersorganisatie U Centraal in Utrecht. De vrijwilligers die zij werft, willen vooral hun talenten inzetten en ervaring opdoen in een andere bedrijfstak.

 

Van Winkelhoff: "Vrijwilligers die zich opgeven, zijn bijvoorbeeld juristen of boekhouders die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt en meer van betekenis willen zijn. Veel mensen hebben interesse in een baan in de hulpverlening. Op deze manier delen ze hun eigen kennis, maar werken ze tegelijk als een soort hulpverlener."

 

Zo kunnen de financiële vrijwilligers van U Centraal een statushouder helpen met het aanvragen van uitkeringen, trainingen geven over hoe je financieel weer op orde raakt of iemand met psychische problemen ondersteunen met het betalen van hun rekeningen.

 

Opstapje naar een nieuwe baan

49,1 procent van de Nederlanders was in 2017 actief vrijwilliger, blijkt uit cijfers dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde. Meer dan de helft noemt als motivatie "het leuk vinden om te doen" (56,9 procent). En 5,8 procent ziet vrijwilligerswerk als een opstap naar een betaalde baan.

 

Van Winkelhoff: "Onze financiële vrijwilligers willen graag hun kennis en expertise delen, zodat ze ook zelf iets kunnen toevoegen aan hun portfolio. Een van onze vrijwilligers hebben we na een tijdje zelf aangenomen, omdat de trainingen die ze gaf zo goed waren."

 

Ook Eva Bos van Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) dankt haar huidige betaalde baan aan het doen van vrijwilligerswerk.

 

"Ik werkte in de marketing en communicatie, maar ik wilde graag meer doen. Ik meldde me aan bij de VCA en deed interviews voor hun Instagram-account en de website. Na een paar maanden was er een interne vacature en kon ik solliciteren. Ik werd aangenomen. Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken."

 

Onbetaald werk doen dat je echt leuk vindt, heeft volgens Bos nut. "Toen ik mijn vrijwilligerswerk op m'n cv had gezet, werd ik veel vaker uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. Ik kon me blijven ontwikkelen en bleef zelfverzekerd over mijn kwaliteiten."

 

Cv opbouwen

Wat Nederlanders het liefste onbetaald doen, is helpen bij een sportclub voor kinderen, gevolgd door sociale hulpverlening, rechtshulp, reclassering of slachtofferhulp. Daar wordt gemiddeld 3,5 uur per week aan besteed, rekende het CBS uit.

 

Praktische hulp van iemand met kennis van zaken is nuttig voor hulpbehoevenden, maar net zo handig voor jonge mensen aan het begin van hun carrière. Zo wordt het juridisch spreekuur van U Centraal gerund door rechtenstudenten, vertelt Van Winkelhoff.

 

De studenten kunnen hun kennis delen en doen gelijk ervaring op met mensen. Want als jongere kun je je hele studie doorlopen zonder je sociale vaardigheden te oefenen, stelt van Winkelhoff.

 

"Dat maakt vrijwillige hulpverlening een geweldige toevoeging op je cv. Als jouw toekomstige werkgever ziet dat je je kennis al tijdens je studie in de praktijk hebt gebracht, is dat echt een enorme pre. Bovendien zegt het wat over je karakter."

 

Toekomstmuziek

Het doen van vrijwilligerswerk is dus een win-winsituatie. Maar wie zich geen vrije tijd kan veroorloven, zal zich niet snel aanmelden bij een vrijwilligerscentrale voor een onbetaalde bijbaan op niveau.

 

Daar komt volgens trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar in de toekomst verandering in. Hij verwacht dat een volledige betaalde baan er vanaf 2040 voor niemand meer inzit en dat het doen van onbetaald werk binnenkort de gewoonste zaak van de wereld is.

 

"In 2040 zullen er mede door de robotisering niet genoeg banen zijn voor iedereen en dus wordt het basisinkomen onvermijdelijk. Dat betekent een verandering van hoe we werk gaan zien. Vrijwilligers worden nu nog vaak gezien als altruïsten met een goed hart en wat uurtjes over, maar het leger vrijwilligers wordt groter en groter."

 

Bron: nu.nl

Copyright © Fluitend naar je werk 2018 Webdesign & CMS : DO IT-online