Fluitend naar je werk

Actueel...

10 krachtige lessen die je alleen leert door ervaring

10 krachtige lessen die je alleen leert door ervaring
Geplaatst op: 24 mei 2018Lees verder...
39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen

39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen
Geplaatst op: 6 mei 2018

Nog maar weinig tijd, maar toch vastberaden om die nieuwe baan te pakken te krijgen? Deze snelle tips maken alsnog het verschil!

Lees verder...
9 kostbare tips om tijd te stelen ... voor jezelf

9 kostbare tips om tijd te stelen ... voor jezelf
Geplaatst op: 6 mei 2018

Laat niets of niemand jouw tijd afpakken, maar laat het zeker zelf niet wegglippen. Enkele tips om jouw tijd weer voor jezelf op te eisen en je eigen succes te plannen.

Lees verder...
11 simpele trucs om minder te piekeren

11 simpele trucs om minder te piekeren
Geplaatst op: 6 mei 2018

Heb je soms het gevoel dat je aan veel te veel dingen tegelijk aan het denken bent? Erger nog, je maakt je constant zorgen om al dan niet nutteloze dingen. Blijf je in een vicieuze piekercirkel zitten? Gebruik dan deze tips om die door te doorbreken.

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

10 krachtige lessen die je alleen leert door ervaring

 

 

1. Hoe je onafhankelijk kunt zijn

“Om jezelf te vinden, moet je voor jezelf nadenken” – Socrates

We leren dat we voor onszelf op moeten komen en voor onszelf moeten zorgen. Onze ouders en leraren zullen ons niet meer begeleiden, dus we moeten het zelf doen en daar moeten we op voorbereid zijn. Want niemand is beter uitgerust om jouw vragen te beantwoorden dan jijzelf.

 

 

2. Dat we geen controle hebben
“Je kunt alles hebben. Je kunt alleen niet alles tegelijkertijd hebben.” Oprah Winfrey
Het leven leert ons dat we niet altijd direct krijgen wat we willen. Het leert ons dat we geen controle over de tijd hebben, hoe goed ons time management ook is. En hoe goed we ons ook voorbereiden op onze toekomst, we hebben het niet in de hand. Als het onze tijd nog niet is, dan kunnen we hier niets tegen doen.

 

3. Hoe je weer op moet staan na een mislukking
“Succes is geen einde, mislukking is niet fataal; de moed om door te gaan is wat belangrijk is”. – Winston S. Churchill
Mislukking kan ons zo bang maken dat we ons verlamd voelen. Maar het leven leert ons dat mislukking een onderdeel van het leven is en dat succes alleen komt na een aantal mislukkingen. We leren hoe we verder kunnen gaan na een mislukking en accepteren dat het een onderdeel is van onze reis.

 

4.Hoe we geduldig kunnen zijn
“Geduld is bitter, maar zijn vruchten zijn zoet.” – Aristoteles
Als we geen controle hebben dan moeten we geduldig genoeg zijn om te wachten op de dingen die we willen. We moeten geduld hebben en erop vertrouwen dat de dingen die we willen gebeuren als we er klaar voor zijn.


5. We hebben allemaal liefde nodig
“Het geeft je kracht als er iemand van je houdt, terwijl je moedig wordt als je van iemand houdt.” – Lao Tzu
We hebben echte liefde nodig. De liefde die zich uit in steun van anderen, de vriendelijkheid van anderen en de liefde die ons leven mooier maakt. We weten niet hoe we van iemand moeten houden en er van ons gehouden kan worden, we leren het door het te doen. Wat ook betekent dat we het soms niet direct kunnen vinden.

 

6. Het leven is moeilijk
“Wanneer we echt weten dat het leven moeilijk is, begrijpen we en accepteren we dat het leven moeilijk is. Want wanneer we het accepteren, is het feit dat het leven moeilijk is niet meer belangrijk.” – Mark Z. Danielewski
Voor de meeste van ons begint het leven makkelijk. Maar gaandeweg leren we dat hoe meer verantwoordelijkheden we krijgen hoe lastiger het is. Het leven leert ons hoe we om kunnen gaan met de klappen en dat het niet altijd een rustige vaart is.


7. We hebben een keuze
“Uiteindelijk gaat het om de keuze die hebt gemaakt. Het maakt niet hoe moeilijk het was om die keuze te maken, het gaat erom dat je die keuze hebt gemaakt.” – Cassandra Clare
Hoewel veel dingen buiten onze controle liggen hebben we nog steeds een keuze. Een keuze in de manier waarop we dingen zien, een keuze over hoe we op dingen reageren, een keuze in de manier waarop we onze omstandigheden laten bepalen wie we zijn.

 

8. Alles is tijdelijk
“Alles in het leven is tijdelijk. Dus als dingen goed gaan, geniet ervan want het zal niet altijd zo blijven. Als dingen slecht gaat, maak je geen zorgen want ook dit zal niet altijd zo blijven.” – Onbekend
Pijn is tijdelijk, gevoelens zijn tijdelijk, zelfs onze tijd op aarde is tijdelijk. Wat betekent dat we er het beste van moeten maken.

 

9. Hecht niet te veel waarde aan je plannen
“Als je god wilt laten lachen moet je hem vertellen over je plannen.” – Woody Allen
Het is goed om een globaal plan te hebben van hoe je wilt dat je leven er over 5 of 10 jaar uitziet, maar we moeten ons er niet te veel aan hechten. Want wij veranderen, omstandigheden veranderen en waarschijnlijk veranderen zelfs je plannen. Het leven leert ons dat we een plan b, c en d nodig hebben.

 

10. We moeten houden van wie we zijn
“Als je echt een waarde aan jezelf wilt hangen, berust er dan in dat de wereld je prijs niet zal verhogen.” Onbekend
Als je je leven wat makkelijker wilt maken dan moeten we van onszelf houden. We moeten onszelf vergeven voor de fouten die we maken, we moeten in onszelf geloven, zelfs als de mensen om ons heen dit niet doen. We hebben geleerd om weg te lopen van mensen die niet goed voor ons zijn en dat we ook van onszelf moeten houden als we nog niet zijn waar we willen zijn.

Bron: Herhealth.nl 

11 simpele trucs om minder te piekeren

Heb je soms het gevoel dat je aan veel te veel dingen tegelijk aan het denken bent? Erger nog, je maakt je constant zorgen om al dan niet nutteloze dingen. Blijf je in een vicieuze piekercirkel zitten? Gebruik dan deze tips om die door te doorbreken.

 

1. Wees bewust

Je bent je er niet altijd bewust van dat je aan het piekeren bent. Stap 1 is dus om opmerkzaam te zijn en te weten dat jij je zorgen aan het maken bent. Voel je plots dat je je gestrest voelt? Distantieer je even van de situatie en her-evalueer de context. Eens jij je bewuster bent van je piekerreflex, zal deze slechte gewoonte je sneller opvallen en kan je ingrijpen.

 

2. Vraag om anderen hun mening

Raak je toch niet uit een situatie of probleem en begin je je er op suf te piekeren? Consulteer een collega of een vriend(in). Soms staren we onszelf blind… Een frisse kijk op een probleem is vaak het perspectief dat je nodig hebt. Met twee ben je sterker dan alleen.

 

3. Blijf positief

Je zorgen maken gebeurt vaak uit angst. In je hoofd maak je dan al snel een lijstje met dingen die fout zouden kunnen lopen. Probeer in de plaats eens om aan alle dingen te denken die wél goed kunnen gaan. Focus daarop.

 

4. Zoek afleiding

Heb je een piekeraanval? Verander eens van omgeving. Ga iets anders doen. Even een nieuwe locatie of andere bezigheid kan je hele gedachtenproces omgooien. Je kan ook een nieuwe activiteit opnemen waar je je energie in kwijt kan en jij meer controle over je gedachten krijgt. Ga daarom even een rondje joggen, dans de stress eruit, brei, of leer een nieuw instrument.

 

5. Creëer visuele stopsignalen

Plak een geschreven briefje dat je eraan herinnert om te stoppen met je zorgen te maken op je bureau of op de spiegel. Visuele hulpmiddelen kunnen je helpen om bewuster met je gedachten om te springen. Ze zijn een hint als je weer even op automatische piloot je stress aan het opjagen bent.

 

6. Wees niet te perfectionistisch

Alles kan niet altijd perfect zijn. Hoe geweldig het gevoel ook is als alles tot in de details klopt, vaak leidt dit ook tot teleurstelling en faalangst. Probeer daarom je perfectionisme te vervangen door een gevoel van voldoening als je gewoon vooruitgang boekt.

 

7. Stel jezelf een goede afloop voor

Focus op een goede afloop. Verwerk het in je ochtendmeditatiesessie, je schietgebedje of herhaal het gewoon voor jezelf. Door jezelf te richten op het einddoel, kan jij je angst een beetje beter in de hand houden en jezelf beter motiveren.

 

8. Stel een timer in

Geef jij jezelf te veel tijd om een beslissing te maken? Dan creëer je ook ruimte om te panikeren en elk mogelijk negatief scenario op te bouwen. Je zal jezelf te veel perspectieven en mogelijkheden beginnen voorstellen, en uiteindelijk zit je met meer stress dan voorheen. Zorg daarom dat je op voorhand een tijdslimiet opstelt. Bepaal hoelang jij over een probleem of onderwerp mag nadenken alvorens je een beslissing moet maken. Stel je tijd bij aan de hand van de complexiteit van het probleem en de grootte van je beslissing.

 

9. Leer loslaten

Hou je graag de teugels strak in handen? Laat ze soms even vieren… Eventjes de controle uit handen geven, kan je een hoop zorgen besparen. Als je stopt met alles zelf te doen, kan je de verantwoordelijkheid leren delen. Dat is een hoop stress die al van je schouders valt. Niet alles kan in jouw macht liggen.

 

10. Omring jezelf met positieve mensen

Maak jij je snel zorgen dan is iemand die die zorgen bevestigt wel de laatste persoon die jou moet aanmoedigen. Twee piekeraars helpen geen een, hoe goed hun bedoelingen ook zijn. Omring je daarom met mensen die positief in het leven staan. Zo bekijk je de dingen ook eens door een iets rozere bril en krijg je een nieuw perspectief.

 

11. Leef nu

In plaats van altijd te denken wat er allemaal volgende week en volgende maand kan misgaan, sta eventjes stil bij wat er nu goed gaat. Vergeet niet om terug te blikken op de geslaagde momenten in het leven en om te genieten van wat jij nu aan het doen bent. Overanalyseer het verleden niet en pieker je niet suf over wat nog moet komen.

Natuurlijk wil jij al je opdrachten tot een goed einde brengen. Niemand wil je aanmoedigen om te slabakken of je voeten aan projecten te vegen. Het is een mooie eigenschap dat jij inzit met je werk, medemens, problemen in plaats van alles zomaar aan het lot over te laten. Maar soms moet je dingen uit handen durven geven en het zijn beloop laten gaan. Op een bepaald punt, haalt piekeren niet meer uit en maak je je zorgen om niets (of toch niets waar jij iets aan kan veranderen). Mindful, gefocust, positief en bewust je tijd besteden is de boodschap. Zo mis je niets, leer je bij en herpak je jezelf sneller, zodat je er weer met volle moed tegenaan kan.

 

Bron: Jobat.be

9 kostbare tips om tijd te stelen ... voor jezelf

Laat niets of niemand jouw tijd afpakken, maar laat het zeker zelf niet wegglippen. Enkele tips om jouw tijd weer voor jezelf op te eisen en je eigen succes te plannen.

 

1. (a)sociale media 

Stel je prioriteiten en vraag je af hoeveel tijd je kwijt speelt op sociale media. Laat je niet afleiden door het sociale media circus en focus op wat belangrijk voor je is. 

Bang dat je hierdoor mensen gaat mislopen? Wees bereikbaar op bepaalde uren en las voor jezelf ‘online tijd’ in om je sociale media te checken, e-mail te overlopen of om bereikbaar te zijn via Skype, Messenger of Whatsapp. En log binnen die termijn weer uit.

 

2. Mest je mailbox uit 

Schrijf je uit op nieuwsbrieven die je niet meer leest. Verwijs mails uit 2015 naar de prullenmand. Wees selectief met wat je bewaart en gebruik submappen om te categoriseren.

 

3. Dump de televisie 

Hoeveel tijd verlies je met voor de tv te zitten? Kies in de plaats voor de radio of haal je informatie snel online via je smartphone.

 

4. Reserveer me-time 

Vooral ’s ochtends is het belangrijk om een momentje voor jezelf veilig te stellen. Niet alleen voor een rustgevende of motiverende ochtendroutine thuis, maar ook op kantoor. Gebruik de eerste twee uur op kantoor om je te focussen op het belangrijke werk en hou telefoongesprekken en e-mails voor later op de dag. Die laatste taken kunnen namelijk meer tijd opslorpen dan verwacht. Las ook elke dag een moment in om tijd te spenderen aan je passie(s).

 

5. Sport 

Bewegen zorgt ervoor dat je energiek blijft, hierdoor ben je productiever en minder snel moe. Zo ben je niet te moe om nog iets met je tijd te doen en werk je aan je gezondheid, boost je je creativiteit en prikkel je je brein.

 

6. Word een singletasker 

Met multitasken verlies je eigenlijk veel tijd. Vreemd, meestal multitask je juist om tijd te winnen. Tegenintuïtief. Maar je krijgt je werk dus sneller afgerond, zonder kwaliteitsverlies, als je op één taak tegelijk focust.

 

7. Gebruik je telefoon 

Moet je snel antwoord hebben of kan je tijd winnen met een sneller antwoord te krijgen? Laat je e-mail links liggen en grijp naar je telefoon.

 

8. Tijdslimiet 

Baken je tijd af en werk met tijdslimieten. Laat bijvoorbeeld op voorhand weten hoelang een vergadering zal duren of wanneer je bereikbaar bent via Skype.

 

9. Gebruik reistijd 

Gebruik je het openbaar vervoer? Gebruik die tijd om te lezen, je gedachten neer te pennen, of informatieve podcasts te beluisteren. Rij je met de wagen? Dan zijn de podcasts nog steeds een optie om je brein en je creativiteit te stimuleren.

 

Bron: Express Business

39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen

Nog maar weinig tijd, maar toch vastberaden om die nieuwe baan te pakken te krijgen? Deze snelle tips maken alsnog het verschil!


Wanneer je 2 minuten tijd hebt

 • Kies een goed leesbaar lettertype. Helvetica, Arial of Times New Roman zorgen ervoor dat je CV er verzorgd uitziet en makkelijk gelezen kan worden.
 • Verwijder ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’. Als ze die referenties willen kennen, zullen ze er wel achter vragen. Je kan de extra ruimte beter gebruiken om je competenties en vaardigheden in de verf te zetten.
 • Vermijd nietszeggende clichés. Een klassieker is de opener ‘Ik ben een hardwerkende professional die wil werken in de … sector.’ Dat weet je potentieel nieuwe werkgever ook wel, waarom zou je anders een CV indienen?
 • Herlees, herlees en herlees, spellingsfouten zijn dodelijk.
 • Bewaar je CV als een pdf, zo ben je er zeker van dat je niet voor niets zoveel tijd in de lay-out hebt gestoken wanneer je bestand op een andere device wordt geopend.
 • Wijzig de naam van het bestand van ‘CV’ naar ‘CV [Voornaam] [Familienaam]’. Het maakt het makkelijker voor de recruiters om jouw CV terug te vinden. Bovendien ben je zo zeker dat hij niet verloren gaat.
 • Verwijder je adres. Wanneer je niet uit de buurt van het bedrijf bent, loop je kans dat de recruiter stopt met lezen omdat ze denken dat je te ver woont.
 • In de plaats van je adres, kan je beter een link naar je LinkedInpagina toevoegen. Indien van toepassing kan Twitter of Instagram ook interessant zijn. Facebook vermijd je sowieso.
 • Je kan de URL van je LinkedInpagina wijzigen, zodat het geen lange, lelijke en onleesbare code is van cijfers en letters. Lees hier hoe je dat doet.
 • Je CV gaat het meest gelezen worden op de computer. Zorg er dus voor dat alle hyperlinks die erin staan, kunnen aangeklikt worden en meteen naar de juiste website leiden.
 • Wanneer je meer dan drie jaar bent afgestudeerd, verwijder dan je afstudeerjaar. Het zou de indruk kunnen wekken dat je lang geen werk kon vinden, ook al zijn er andere redenen.
 • Tenzij je nog maar net afgestudeerd bent, plaats je ervaring boven je opleidingen. Werkgevers vinden je professioneel parcours interessanter dan je theoretische skills.
 • Meer ruimte nodig? Verklein de marges. Boven- en onderaan kan je tot 0.5 cm gaan, langs de zijkanten volstaat 0.75 cm.

 

Wanneer je 5 minuten tijd hebt

 • Verwijder alle met school gerelateerde zaken, tenzij je pas afgestudeerd bent of je iets speciaals gepresteerd hebt tijdens je schoolperiode.
 • Het is belangrijk dat je CV up-to-date blijft. Zorg er dan ook voor dat je lijst met vaardigheden effectief meegroeit met je vaardigheden. Nieuw aangeleerde, relevante vaardigheden staan best op je CV, terwijl sommige andere vaardigheden misschien al gedateerd zijn (kennis van Microsoft Word hoeft bijvoorbeeld niet vermeld, deze vaardigheid is vanzelfsprekend).
 • Wanneer veel van je vaardigheden interessant zijn voor een functie (bv.: taal, software en leiderschap), kan je het best deze vaardigheden groeperen en apart vermelden (“taalvaardigheden” of “softwarekennis”).
 • Zorg ervoor dat je CV een consistente opmaak heeft. Dit wil zeggen dat alle hoofdingen in dezelfde stijl zijn, alle marges even groot, opsommingstekens hetzelfde, … Je CV ziet er maar beter verzorgd uit.
 • Indien je in je CV gebruikmaakt van afkortingen, gebruik dan tenminste één keer de volledige naam van de titel, organisatie of het diploma in kwestie. Zo weet de werkgever zeker waarover het gaat. Ook automatische zoekmachines zullen dan zeker het gezochte onderwerp vinden (ongeacht of de term voluit of in afkorting gezocht wordt).
 • Tenzij je een designer bent of een creatief CV indient, horen foto’s of visuele elementen niet thuis op je CV. Op een traditioneel CV zullen ze enkel zorgen voor een afleiding van de nuttige informatie.
 • Indien je gaten hebt van enkele maanden in je werkgeschiedenis, gebruik dan enkel de jaartallen van begin- en einddata (bv.: 2010-2012).
 • Sommige saaie, veelgebruikte werkwoorden kan je vervangen door sterkere en interessantere synoniemen. Zo valt je CV meer in de smaak bij de werkgever.
 • Hetzelfde geldt voor adjectieven. Vermijd de veelgebruikte adjectieven die de werkgever in elke CV leest(ervaren, nauwkeurig,…). Vervang ze door adjectieven die meer aanspreken en nauwer bij je persoon passen.
 • Indien je bij hetzelfde bedrijf meerdere functies hebt uitgeoefend, zorg er dan voor dat dit duidelijk vermeldstaat in je CV. Elke extra ervaring kan een belangrijke troef zijn.
 • Het is een ongeschreven regel dat enkel de laatste 10-15 jaar van je carrière in je CV moeten staan. Ook de ervaringen die je ervoor opdeed, zijn vaak verouderd en niet meer interessant voor je toekomstige werkgever.
 • Lees je CV lijn per lijn door en let op voor eigenschappen, vaardigheden of ervaringen die verloren lijken te staan. Orde is belangrijk in je CV, zorg ervoor dat alles goed geordend en gegroepeerd staat.
 • Een duidelijke verdeling en opbouw maken het voor de werkgever eenvoudiger om zo veel mogelijk informatie op een zo kort mogelijke tijd uit je CV te halen. De eerste schifting gebeurt soms heel vluchtig.
 • Schrijf getallen niet voluit. Zelfs de kleinste getallen zet je beter in numerieke vorm. Dit bespaart ruimte en springt sneller in het oog.
 • Lees je CV luidop voor. Dit kan je niet enkel helpen spellings- of grammaticale fouten te vinden. Het zal ook je aandacht vestigen op zinnen die niet helemaal logisch klinken of moeilijk te begrijpen zijn.

 

Wanneer je 10 à 15 minuten tijd hebt

 • Wanneer werkgevers je CV openklikken, zien ze enkel het bovenste deel. Zorg ervoor dat dit eerste deel aanspoort om verder te lezen. Het is een soort eerste indruk die je achterlaat op de recruiter.
 • Te veel opsommingstekens zijn nooit goed. Limiteer je tot 6-7 opsommingen voor een functie. Indien je er meer hebt, probeer ze samen te voegen of verwijder de minst relevante. Hoe belangrijk ze allemaal ook mogen lijken, een lange lijst spreekt de werkgever niet aan.
 • Geef je CV 30 seconden aan iemand die jou niet zo goed kent. Vraag de persoon in kwestie wat de drie dingen zijn die het meest bijblijven. Is dit ook wat jij hoopt dat bijblijft? Indien niet, bedenk hoe jij je troeven beter kan laten uitkomen.
 • Je kan je CV ook in een online “word cloud generator” ingeven. Deze geeft weer welke woorden eruit springen. Zijn dit de woorden waarop men zich baseert bij het beoordelen? Ontbreken er nog belangrijke zaken? Ook dit kan je helpen om je CV aan te passen.
 • Percentages en getallen spreken aan. Over hoeveel mensen had je de leiding? Met welk percentage heb je doelen overstegen? (Schattingen kunnen, let er wel op dat je deze ruwweg moet kunnen bewijzen.)
 • Vertel bij de opsomming van je competenties ook waar en hoe je die competenties hebt verworven.
 • Zorg voor een sprekende kop. Maak de titel mooi op zodat ze niet over jouw CV kunnen kijken.
 • Niet enkel je professionele ervaring is interessant. Ook vrijwilligerswerk of andere hobby’s kunnen bepaalde vaardigheden bewijzen.
 • Wees er zeker van dat je CV voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Je weet niet op voorhand in wiens handen hij het eerst zal belanden.
 • Kijk goed na of je LinkedInpagina up-to-date is en dat die overeenkomt met de inhoud van je CV.
 • Vraag een drietal vrienden of je hun CV eens mag bekijken. Het geeft je de kans om goede ideeën op te doen.

 

Bron: Jobat.be

Copyright © Fluitend naar je werk 2018 Webdesign & CMS : DO IT-online